Vitamin C drpd sumber buah2an:
Banyak buah-buahan yang mengandung vitamin C.
Banyak buah-buahan yang mengandung vitamin C.
Diantaranya adalah buah kiwi, betik dan jambu biji. Fungsi vitamin C bagi tubuh sangatlah penting untuk pembentukan kolagen, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, serta membantu penyerapan zat besi. Kekurangan vitamin C di dalam tubuh bisa mengakibatkan beberapa gangguan kesihatan seperti sakit sendi dan anemia.
Dalam 100 gram buah jambu biji mengandung 108 mg vitamin C. Buah jambu biji berkhasiat untuk mengubati gangguan perut seperti cirit birit.
Kandungan vitamin C dalam 100 gram buah epal adalah 5 mg. Epal juga kaya akan flavonoid antioksidan yang mengurangi risiko penyakit jantung, strok dan kanser.
Sebiji buah delima menyediakan 40% keperluan vitamin C harian anda. Delima juga mengandung folat, serat, kalium, niasin, vitamin A dan E. Antosianidin dalam delima memiliki sifat antioksidan dan anti-inflamasi, yang menurunkan kolesterol dan tekanan darah, melindungi gigi, mencegah osteoartritis, alzheimer, kanser payudara, leukemia, kanser paru dan kanser prostat.
Dalam 100 gram buah jambu biji mengandung 108 mg vitamin C. Buah jambu biji berkhasiat untuk mengubati gangguan perut seperti cirit birit.
Kandungan vitamin C dalam 100 gram buah epal adalah 5 mg. Epal juga kaya akan flavonoid antioksidan yang mengurangi risiko penyakit jantung, strok dan kanser.
Sebiji buah delima menyediakan 40% keperluan vitamin C harian anda. Delima juga mengandung folat, serat, kalium, niasin, vitamin A dan E. Antosianidin dalam delima memiliki sifat antioksidan dan anti-inflamasi, yang menurunkan kolesterol dan tekanan darah, melindungi gigi, mencegah osteoartritis, alzheimer, kanser payudara, leukemia, kanser paru dan kanser prostat.
Buah Kiwi
Pada berat yang setara, buah kiwi mengandung dua kali vitamin C daripada jeruk. Selain mengandung banyak vitamin C, buah kiwi merupakan sumber magnesium, kalium, vitamin A dan E.
Buah anggur memiliki kandungan vitamin c yang tinggi iaitu 10.8 mg tiap 100 gramnya. Anggur merah juga mengandung zat besi, kalium, serat dan antioksidan lain yang berlimpah.
S...trawberi
Pengambilan harian strawberi membantu anda mengendalikan diabetes dan mencegah penyakit jantung. Strawberi juga merupakan sumber vitamin C dan antioksidan lainnya. Dalam satu bhgn buah strawberi 147 gram, mengandung vitamin C sebanyak 86.5 mg.
Betik menyediakan banyak vitamin C, folat dan karotenoid. Betik merupakan satu-satunya sumber enzim pencernaan alami yang membantu mencerna protein. Dalam 150 gram buah betik, mengandung vitamin C sebanyak 90 mg.
Avokado memiliki lemak tak jenuh yang membantu menurunkan kadar kolesterol. Avokado juga mengandung zat besi dan vitamin E. Sebiji avokado mengandung 81 kalori, 8 gram lemak dan 3 gram serat.
Durian Belanda adalah buah yang kaya vitamin dan serat. Setengah buah durian belanda sedang sudah cukup untuk memenuhi seluruh keperluan vitamin C dan setengah keperluan serat harian anda. Vitamin C merupakan antioksidan yang sangat baik untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan memperlambat penuaan. Serat sangat baik untuk membantu pencernaan dan detoksifikasi. Durian belanda juga mengandung fosforus dan kalsium, dua mineral penting untuk pembentukan tulang dan mencegah osteoporosis.
Sebiji mangga rata-rata mengandung 60 mg vitamin C, yang sama dengan jumlah harian yang disarankan. Antioksidan dalam mangga membantu mencegah artritis, mempercepat penyembuhan luka dan sangat baik untuk sistem kekebalan tubuh.
Pada berat yang setara, buah kiwi mengandung dua kali vitamin C daripada jeruk. Selain mengandung banyak vitamin C, buah kiwi merupakan sumber magnesium, kalium, vitamin A dan E.
Buah anggur memiliki kandungan vitamin c yang tinggi iaitu 10.8 mg tiap 100 gramnya. Anggur merah juga mengandung zat besi, kalium, serat dan antioksidan lain yang berlimpah.
S...trawberi
Pengambilan harian strawberi membantu anda mengendalikan diabetes dan mencegah penyakit jantung. Strawberi juga merupakan sumber vitamin C dan antioksidan lainnya. Dalam satu bhgn buah strawberi 147 gram, mengandung vitamin C sebanyak 86.5 mg.
Betik menyediakan banyak vitamin C, folat dan karotenoid. Betik merupakan satu-satunya sumber enzim pencernaan alami yang membantu mencerna protein. Dalam 150 gram buah betik, mengandung vitamin C sebanyak 90 mg.
Avokado memiliki lemak tak jenuh yang membantu menurunkan kadar kolesterol. Avokado juga mengandung zat besi dan vitamin E. Sebiji avokado mengandung 81 kalori, 8 gram lemak dan 3 gram serat.
Durian Belanda adalah buah yang kaya vitamin dan serat. Setengah buah durian belanda sedang sudah cukup untuk memenuhi seluruh keperluan vitamin C dan setengah keperluan serat harian anda. Vitamin C merupakan antioksidan yang sangat baik untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan memperlambat penuaan. Serat sangat baik untuk membantu pencernaan dan detoksifikasi. Durian belanda juga mengandung fosforus dan kalsium, dua mineral penting untuk pembentukan tulang dan mencegah osteoporosis.
Sebiji mangga rata-rata mengandung 60 mg vitamin C, yang sama dengan jumlah harian yang disarankan. Antioksidan dalam mangga membantu mencegah artritis, mempercepat penyembuhan luka dan sangat baik untuk sistem kekebalan tubuh.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan